Go to ...

Sport Scouting Blog

ziarul ziarelor de sport

RSS Feed

18/08/2019

La amatori or mai fi locuri?


Scriu la circa o săptămână după eșecul usturător al Timișoara Saracens în cupele europene. Nu mai țin minte scorul. Mult. Cu trei cifre. Parcă 111. Nu e prima înfrângere de acest gen a rugby-ului românesc, începând cu acel 13și nu știu cât de pe Twinckenham, în fața Angliei, de prin ultimul deceniu al secolului trecut. A mai furat-o și Dinamo pe la începutul anilor 2000. Am văzut săptămâna asta un articol unde mai erau și alții dați de exemplu. Alții, adică alte țări… Veche meteahnă românească, sintetizată bine de Negruzzi: PROȘTI, DAR MULȚI! După mintea unora, asta ar trebui să ne țină de cald.

În fine, ce doream să vă împărtășesc este că mi-am adus aminte de o ședință a Asociației de Rugby Județean Constanța, șapte sau opt ani în urmă. La FRR doar ce primise o funcție importantă Petre Ianusevici, sosit din Germănica. Și acesta trimisese o listă, sau cam așa ceva, cu condițiile pe care ar trebui să le îndeplinească un club de rugby, ca să fie profesionist. Nu era un ”must do” imediat. Ci cam la ce trebuie să ajungă cluburile ”profesioniste” din România, în scurt timp. S-au citit condițiile și, evident, ca buni români, ne-am făcut cruci mari… Cine naiba să îndeplinească condițiile alea? Stadion cu teren încălzit, stadion cu nocturnă, cu tribune civilizate, nu pline de dale rupte sau care stau să cadă. Staff cu kinetoterapeut, nutriționist, psiholog și altele, câte și mai câte. Nu știu câte grupe de juniori. Plus marketingul, termen necunoscut în România chiar și la nivel federal (mă refer la ziua de azi). Mi-l aduc aminte pe bunul prieten nea Marian (Nache): ” …după ce scrie acolo, închidem și plecăm acasă!”. Așa era. Nici un club românesc de rugby nu îndeplinea condițiile în acel moment. Nici un club românesc nu era și nu este nici azi profesionist. Cred că era mai bine să închidem și să plecăm atunci acasă. Și când spun acasă, spun că trebuia să ne retrogradăm singuri la nivel amator. Poate de acolo se putea construi. Puțin câte puțin. Spun poate…. A, ce s-a întâmplat cu proiectul lui Ianusevici? A plecat omul înapoi panaramele de nemți, cărora noi le dădeam cu stadionul în cap la orice zi și din noapte. Nu știu dacă a apucat anul…

 

Ce s-a întâmplat de atunci? Germania a învins România.

 

Ce este azi? Timișoara Saracens reușește cel mai stâns scor, în cupele europene, doar datorită faptului că nu și-a deszăpezit terenul. Are de plată o amendă de 30 000 de euro, cu care deszăpezea n terenuri. Încasează 369 de puncte în șase partide (repet, cu 0-28 la masa verde) de cupă europeană. Eu, unul, stau și mă întreb cui îi folosește prezența acolo? Nouă nu. Nu suntem la un nivel la care ne-ar putea fi utilă. Lor nu. Le aduce aglomerarea calendarului cu partide inutule, deplasări inutile, cheltuieli și efort de organizare inutil. Aud că ăștia, de le-au dat cu stadionul în cap, nici măcar nu au jucat cu titularii.  Mai departe. Stejarii nu se califică la Cupa Mondială pentru că au folosit un jucător naturalizat, dar neverificat. Angajăm antrenori pentru trei luni de zile. Avem vreo 40 de echipe de la U15 la seniori, dar IRB apărem cu o recoltă de jucători de te doare capul… Să vă spun statistica prezenței spectatorilor la meciurile din Superligă? Mai bine nu.

PS. Apropos de  numele ăsta, ”Superligă”, cred că cineva a botezat-o astfel la mișto, după o beție sau un grătar al federalilor, nu pot să cred că un om cu capul pe umeri crede că noi putem alătura adjectivul super la ceva, în rugby, și nu numai.

One Response “La amatori or mai fi locuri?”

  1. Rusu Dorin
    11/02/2019 at 09:32

    …pacat ,mare pacat! Timisoara ar mai fi fost o picatura de apa vie.
    Am luat-o si de la Georgieni care au venit la Cluj cu o echipa de rugby adevarata, iar noi daca se gata Vlaicu , ajungem echipa pacii (nu mai batem pe nimeni) . 9 puncte din lovituri de pedeapsa ,atat am putut arata unui public venit in numar mare pe Cluj Arena,din respect pentru rugbyul romanesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More Stories From Rugby